Wetgeving - Regelgeving aanhangwagen

Wetgeving - Regelgeving aanhangwagen

- Aan welke eisen moet de aanhangwagen voldoen
- Aanhangwagen verzekering
- Welke verlichting is verplicht op aanhangwagen
De wetgeving maakt een onderverdeling in de groep aanhangwagens zonder eigen kenteken en aanhangwagens met eigen kenteken.

 

Aan welke eisen moet een aanhangwagen voldoen

Afmetingen van aanhangwagen

Een aanhangwagen mag (inclusief de lading) maximaal 4 meter hoog zijn en 2.55m breed. Koelwagens mogen maximaal 2.6m breed zijn.

Op een onverharde weg is de maximale breedte slechts 2.2m 

Voor de breedte is er een uitzondering voor zogeheten ondeelbare lading (bijvoorbeeld een boot). Er moeten dan wel de juiste markeringen worden gevoerd. De ondeelbare lading op een aanhangwagen mag maximaal 3 meter breed zijn en maximaal 5 meter achter de achterste as uitsteken.

Een enkelas aanhangwagen mag maximaal 8 meter lang zijn en een tandemas maximaal 12 meter lang.

De totale combinatie van auto en aanhangwagen mag maximaal 18 meter lang zijn.

 

Het bruto laadvermogen aanhangwagen

Op het typeplaatje van een aanhangwagen boven de 750kg staat altijd het bruto laadvermogen vermeld. Dit is wat de aanhangwagen inclusief de lading maximaal mogen wegen.

Om te weten wat u als lading mee kunt nemen moet u dus het eigen gewicht van de aanhangwagen van dit bruto laadvermogen aftrekken. Als bijvoorbeeld een autotransporter bruto maximaal 2000Kg mag wegen en de autotransporter zelf weegt 600Kg, dan mag er nog een lading(auto) op van maximaal 1400Kg.

Het brutogewicht van de aanhangwagen (dus eigen gewicht+laadvermogen) mag maximaal 3500kg zijn.

Boven de 750Kg dient de aanhangwagen geremd te zijn, gekeurd, en voorzien van een eigen kenteken. De RDW voert de keuring uit en geeft nadat de aanhangwagen is goedgekeurd een kentekenbewijs af.

LET OP: RDW eisen en rijbewijsregels (CBR) zijn twee aparte regelingen!

 

Algemene eisen


Voor aanhangwagens tot 750kg is inmiddels de hulpkoppeling niet meer verplicht, maar indien aanwezig moet hij wel gebruikt en juist bevestigd zijn. Gelet op de veiligheid adviseren wij u dringend om toch een hulpkoppeling te monteren indien deze niet aanwezig is.

Voor aanhangwagens boven de 750kg met een eigen reminrichting moet een breekkabel welke aan de aanhangwagenrem zit aanwezig zijn en op de juiste manier gebruikt worden. De reminrichting moet naar behoren functioneren. Er mogen geen scherpe uitstekende delen aan de aanhangwagen zitten. De banden mogen geen scheuren of beschadigingen tot op het karkas vertonen en moeten ten minste 1.6mm profiel hebben. Op dezefde as moeten dezelfde soort banden gemonteerd zijn. De diverse onderdelen zoals assen, lagers, disselkop e.d. mogen niet ernstig verroest of beschadigd zijn en dienen in een goede functionerende staat te zijn. Wij raden u aan uw aanhangwagen ten minste een keer per 3 jaar een onderhoudsbeurt te geven.

Aanhangwagen en verzekering

Er is wat verzekeringen betreft een verschil tussen schade welke wordt toegebracht aan derden (WA verzekering) en schade die ontstaat aan de aanhangwagen zelf (casco of allrisk verzekeringen).

Wettelijke aansprakelijkheid
De aanhangwagen is zodra hij is aangekoppeld, automatisch WA verzekerd door de verzekering van het trekkend voertuig. Afgekoppeld valt hij eventueel onder uw persoonlijke WA verzekering. Deze vorm van verzekering dekt schade toegebracht aan derden. Wel kan het voor het buitenland noodzakelijk zijn om dit op de groene kaart vermeld te hebben. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Casco, Allrisk of diefstal
Naast de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor uw aanhangwagen kunt u uw aanhangwagen ook verzekeren tegen schade of diefstal. De meeste verzekeraars bieden die polis aan, maar meestal met een aantal extra eisen met betrekking tot stalling, antidiefstalbeveiliging e.d.

Voor de meeste reguliere aanhangers is zo'n verzekering daarom niet echt interessant. Wanneer het echter om een caravan, boottrailer, autotransporter of verkoopwagen gaat, dan kan het snel interessant zijn om ook een All-Risk of diefstalverzekering af te sluiten.

Wel zullen de sloten en wielklemmen dan waarschijnlijk voorzien moeten zijn van een certificaat. Vergelijk voor de voorwaarden de verschillende verzekeraars. Houd er rekening mee dat SCM goedgekeurde sloten en/of wielklemmen vaak een vereiste zijn.

Verplichte verlichting op uw aanhangwagen:

In de loop der jaren zijn er extra wettelijke bepalingen bijgekomen die alleen gelden voor aanhangwagens. Wij geven alleen de huidige eisen weer en niet de uitzonderingen.

Altijd verplicht zijn:

- 2 richtingaanwijzers

- 2 rode achterlichten

- 2 rode remlichten

- 1 of 2 rode mistachterlichten

- witte kentekenplaatverlichting

Naast deze verplichte verlichting moet uw aanhangwagen ook voorzien zijn van:

- 2 driehoekige reflectoren aan de achterzijde

- 2 witte reflectoren aan de voorzijde. De reflectoren dienen, vanaf de grond gemeten tussen 35-90cm hoogte te zitten

- 2 ronde of rechthoekige gele reflectoren aan de zijkant. Vanaf een lengte van 6 meter dienen dat gele zijmarkeringslichten te zijn.

- bij een aanhanger met een breedte vanaf 160cm moeten er ook twee witte stadslichten op zitten

- bij een aanhangwagen met een breedte vanaf 210cm moeten er twee witte markeringslichten aan de voorkant en twee rode markeringslichten aan de achterkant aanwezig zijn.

Voor meer informatie en het oplossen van verlichtingsproblemen en storingen kunt u terecht op de pagina over verlichting.

1 resultaten

Artikelnummer: A2302-L

€ 19,71

€ 19,13 Incl. BTW