Welk rijbewijs heb ik nodig voor het rijden met een aanhangwagen?

Welk rijbewijs moet je eigenlijk hebben voor het rijden met een aanhangwagen? En mag ik zomaar met een aanhanger rijden?  

Wij leggen graag aan je uit hoe het werkt met het type rijbewijs, het kentekenbewijs en het trekgewicht. Wat moet je hebben om vooral te mogen rijden met diverse typen aanhangwagens?

Wettelijke eisen rijbewijs en voertuig voor het rijden met een aanhangwagen  

Wanneer je met een aanhangwagen gaat rijden zijn er nog wel een aantal wettelijke eisen. In heel veel gevallen heb je slechts rijbewijs B nodig om te mogen rijden met een aanhangwagen of trailer. Daarnaast is het kenteken van de auto ook van belang. Hier staat namelijk op vermeld wat het maximaal trekgewicht is van het voertuig.

Rijbewijs B in veel situaties  

Het rijbewijs bepaalt voornamelijk wat de totale toegestane massa (T.T.M.) is. Dat is het lediggewicht van het voertuig vermeerderd met het laadvermogen. Wanneer dit onder de 3.500 kg is, is het meestal toegestaan om met slechts rijbewijs B met een aanhangwagen te mogen rijden.  

Een voorbeeld;

Indien je een aanhanger hebt voor maximaal 750 kg leeg + laadvermogen + voertuig is het totale gewicht vaak minder dan 3.500 kg. Je hoeft in dit voorbeeld dan slechts rijbewijs B te bezitten om met een aanhanger te mogen rijden.

Waar vind je de gegevens om te bepalen of je met een aanhanger mag rijden?  

Het gewicht van het voertuig vind je vaak op het voertuig zelf. Deze gegevens staan doorgaans op een sticker vermeld die je kunt vinden op de rand van de bestuurdersdeur. Daarnaast kun je op de website van de RDW deze gegevens ook vinden. Je hoeft dan alleen het kentekennummer in te vullen. Als laatste kun je deze gegevens ook vinden op de kentekenpas.

Overzicht gewicht auto met gewicht aanhanger en type rijbewijs  

Hieronder hebben wij een eenvoudig overzicht gemaakt van het totale gewicht van een voertuig, het totale gewicht van een aanhanger en welk rijbewijs je hierbij nodig hebt. Deze gegevens zijn ook te vinden op de website www.rijksoverheid.nl.

Gewicht voertuig

Gewicht aanhanger

Rijbewijs

3.000 kg  

650 kg  

B  

2.400 kg  

850 kg  

B  

2.400 kg  

1.400 kg  

B + code 96  

2.400 kg  

2.000 kg  

BE  

3.000 kg  

4.000 kg  

BE voor 2013 of C1E of CE  

 

Aanhanger geremd of ongeremd  

Hoe komt het dat je geremd zwaarder mag vervoeren dan ongeremd, ook met een licht voertuig zoals een Up of een Aygo? Wanneer een aanhangwagen geremd is dan gaat de oplooprem in werking tijdens het afremmen van het voertuig. Hierdoor is een aanhangwagen beter controleerbaar en veiliger te besturen.

Andere aandachtspunten