Wat moet ik kiezen? Een 7polig of 13polig systeem voor de verlichting van de aanhanger?

Goed functionerende verlichting van de aanhangwagen of trailer zorgt niet alleen dat je goed zichtbaar bent in het verkeer. Het voorkomt uiteraard ook verkeersboetes. Heeft je auto of bedrijfswagen een trekhaak, dan zit hier doorgaans ook een stekkerdoos aan bevestigd om contact te maken met de verlichting van de aanhanger. Maar wat is nu het verschil tussen een 7polig of 13 polig systeem? En welke moet je kiezen?

De keuze die je maakt hangt natuurlijk af van meerdere factoren. Wij helpen je uit te leggen wat het verschil is tussen deze twee soorten stekkers en hoe je een weloverwogen keuze kunt maken.

7polige stekkerdoos functioneert doorgaans prima

Kort samengevat is een 7polige stekkerdoos prima wanneer je alleen verlichting gebruikt voor je aanhangwagen, caravan of trailer. Deze bevat bijvoorbeeld geen achteruitrijverlichting. Vaak met een kleine aanpassing is het wel mogelijk om met een 7polige stekker mistlicht te kunnen gebruiken.

Twijfel je over de kleuren van de kabels en of deze wel juist zijn aangesloten?
Raadpleeg dan onze uitleg over het aansluitschema.

Aansluitschema's verlichting

Of download ons E-book. De complete gids voor het aansluiten van verlichting.

E-book aansluiten verlichting

7polige stekkerdoos en een 13polige stekker koppelen

Heeft je auto of bedrijfswagen een 7polige stekkerdoos en de aanhanger een 13 polige stekker? Dan is het niet direct nodig om de stekker of stekkerdoos te vervangen. Hiervoor zijn handige verloopstekker te verkrijgen.

Stekkers en verloopstekkers

Wanneer je kiest voor het gebruik van een verloopstekker als oplossing, dan werkt bijvoorbeeld het achteruitrijlicht niet. Deze connectie kan niet gemaakt worden als je een verloopstekker gebruikt.
Wil je wel gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld misterverlichting of de achteruitrijverlichting? Dan is het aan te raden om een 13polige stekkerdoos aan te sluiten op de auto of bedrijfswagen.

Doorgaans is het eenvoudig om dit zelf te kunnen monteren. Je hebt alleen een striptang en een schroevendraaier nodig. En eventueel het aansluitschema om de kabels op de juiste manier aan te sluiten in de stekkerdoos.

Twijfel je of je de montage van een 13polige stekkerdoos zelf kunt? Ga dan naar een erkende garage om de montage uit te voeren. Storing in de verlichting van de auto of bedrijfswagen wil je natuurlijk niet.

Wanneer kies je voor een 13polige stekker of stekkerdoos?

Wanneer je extra functies wilt gebruiken, zoals de binnenverlichting in een paardentrailer of de koelkast in de caravan, dan ontkom je niet aan een 13polige stekker of stekkerdoos.
Ook deze kun je eenvoudig zelf monteren of besteed het uit aan de erkende garage.

Samengevat:

Gebruik je alleen de basisverlichting? Dan is een 7polige stekker voldoende.
Wil je meer functionaliteit dan is het verstandig om een 13polige stekker te gebruiken.

Heb je nog vragen?

Is het nog onduidelijk of je een 7polig of 13polig systeem moet gebruiken voor de verlichting van de aanhanger of trailer? Bekijk onze video’s op YouTube of neem contact met ons op!

TrailerPlus, dé online specialist in onderdelen voor de aanhanger of trailer!