Wat is een tempo 100 keuring of ontheffing en hoe zit dat?

De tempo 100 regeling of tempo 100 keuring geldt alleen in Duitsland en voor de voertuigcombinaties auto + caravan, auto + aanhangwagen of auto + vouwwagen. Wanneer je de juiste techniek toepast en je rijdende combinatie aan de voorwaarden voldoet, mag je 100 kilometer per uur rijden in Duitsland. Voldoet je voertuigcombinatie niet hieraan, dan mag je maximaal 80 kilometer per uur rijden. Wij leggen aan je uit hoe je een tempo 100 keuring kunt krijgen!

100 sticker op de caravan of aanhangwagen

Je hebt het vast weleens gezien op de snelweg of autoweg; auto’s met een caravan of aanhanger met een grote ronde sticker achterop waarop 100 staat vermeld. Deze voertuigcombinaties mogen in Duitsland maximaal 100 kilometer per uur rijden! Dit geldt niet alleen voor de Duitse staatsburger, ook Nederlanders mogen, indien de voertuigcombinatie aan de eisen voldoet, ook 100 kilometer per uur rijden. Eenvoudig een 100 sticker kopen en op je caravan of aanhangwagen plakken mag niet zomaar. Je hebt hier een zogeheten tempo 100 keuring voor nodig.

Tempo 100 keuring

Om aan een tempo 100 keuring te voldoen, zodat je 100 km/u mag rijden in Duitsland met je aanhangwagen of caravan, moet je de volgende voorwaarden kunnen afvinken;

  1. Het trekkende voertuig, bv. Personenauto, moet ABS hebben.
  2. Het maximaal ledig gewicht mag 3.500 kg zijn. (Dit kun je terug vinden op het kentekenbewijs.)
  3. De aanhangwagen of caravan moet officieel gekeurd worden.
  4. De aanhangwagen of caravan moet zijn voorzien van een oplooprem.
  5. De aanhangwagen of caravan moet zijn voorzien van hydraulische schokbrekers.
  6. De banden van de aanhangwagen of caravan moeten de juiste Loadindex en snelheidsindex hebben.
  7. De banden van de aanhangwagen of caravan mogen niet ouder zijn dan 6 jaar. (Dit kun je zien aan de DOTcode op de band.)
  8. De aanhangwagen of caravan moet een goedgekeurde anti slingerkoppeling gemonteerd hebben. Indien dit niet aanwezig is, dan zijn er aparte gewichtseisen voor de aanhangwagen of caravan.

Wat te doen als je aanhangwagen of caravan geen goedgekeurde anti slingerkoppeling heeft?

Niet elke aanhangwagen of caravan heeft standaard een goedgekeurde anti slingerkoppeling gemonteerd. Wil je graag een tempo 100 keuring hierop? Dan moet je aanhangwagen of caravan aan specifieke gewichtseisen voldoen.

Het maximum beladen caravangewicht, is maximaal 80% van het ledig voertuiggewicht.

Het maximum beladen aanhangwagengewicht, is maximaal 110% van het ledig voertuiggewicht.

Welke regels gelden wanneer je aanhangwagen of caravan wel een goedgekeurde anti slingerkoppeling heeft?

Heeft je caravan of aanhangwagen een officieel goedgekeurde anti slingerkoppeling gemonteerd? Dan gelden de volgende regels;

  • Het maximum beladen caravangewicht is maximaal 100% van het ledig voertuiggewicht.
  • Het maximum beladen aanhangwagengewicht is maximaal 120% van het ledig voertuiggewicht.

Let op!

Heeft je aanhangwagen of caravan geen oplooprem en/of hydraulische schokbrekers?
Dan mag het maximum beladen aanhangwagen- of caravangewicht 30% van het ledig voertuiggewicht bedragen.

Hoelang is de tempo 100 keuring geldig?

Heeft je aanhangwagen of caravan een tempo 100 keuring? Dan is deze onbeperkt geldig en verloopt of verjaard niet. Tenzij de wet- en regelgeving in Duitsland worden aangepast.
Belangrijk om in acht te nemen. Wanneer je een ander voertuig aanschaft waarmee de aanhangwagen of caravan met tempo 100 keuring wordt vervoerd, dan is het verstandig om bovenstaande eisen nogmaals te raadplegen. Zo weet je zeker of je 100 kilometer per uur in Duitsland mag gaan rijden.

Wat kost een tempo 100 keuring?

De kosten voor een tempo 100 keuring voor de aanhangwagen of caravan zijn gemiddeld tussen de € 140,- en € 175,-.

Let op! Een eventuele afkeuring voor de tempo 100 keuring, doordat de aanhangwagen of caravan niet aan de voorwaarden voldoet, kost helaas ook geld. Deze kosten bedragen circa € 50,- per afkeuring. Zorg er dus voor dat de aanhangwagen of caravan aan alle voorwaarden voldoet! En vergeet hierbij ook zeker niet het voertuig waarmee je gaat rijden.

Waar kan ik een tempo 100 keuring aanvragen?

Bij de gemiddelde aanhangwagenleverancier of caravandealer kun je een tempo 100 keuring aanvragen. Je kunt dit ook zelf aanvragen bij Dekra!

Waar kan ik alle benodigde onderdelen bestellen wanneer de aanhangwagen of caravan niet voldoet?

Voldoet je aanhangwagen of caravan niet aan de 8 voorwaarden om een tempo 100 keuring te kunnen aanvragen? Ben je zelf handig aangelegd en kun je het onderhoud zelf uitvoeren? Dan kun je in onze webshop alle benodigde onderdelen bestellen om je aanhangwagen of caravan gereed te maken voor de tempo 100 keuring.

Vragen over tempo 100 keuring?

Heb je nog vragen over de tempo 100 keuring of de onderdelen die je wilt bestellen om jouw aanhangwagen of caravan gereed te maken?
Neem dan contact op met TrailerPlus. Wij zijn dé online specialist in aanhangwagen- en boottraileronderdelen!