Torsie as: Wat is padmaat en flensmaat?

Moet de (defecte) torsie as vervangen worden, maar weet je het type of merk van de huidige as niet? In deze video leg ik uit hoe je kunt bepalen welke as je moet hebben. Door de padmaat en flensmaat op te meten kun je namelijk al een hoop te weten komen over de nieuwe torsie as voor je aanhanger.

Alle assen torsie geveerd

Al onze geremde assen en ongeremde assen, zijn torsie geveerd. Van assen tot en met 1500 kg en de 2500 kg assen is de flensbreedte minus de padbreedte 450 mm. Van de 1800 kg Assen is de flensbreedte minus de padbreedte 500 mm.

berekening maten torsie as

Alle maten worden door ons in mm opgegeven, tenzij anders vermeld. In de tekening van de as is de padbreedte (= padmaat) afgebeeld als A, en de flensbreedte als C. Maat B is de spoorbreedte, dit is de afstand van het hart van de band tot het hart van de band aan de andere kant van de as. Deze afstand is afhankelijk van de bolling van de velg. De bolling, ook wel ET (Einpress Tiefe) genoemd, is de diepte van de velg gemeten vanuit het hart. ET met daarachter een maat in mm staat meestal in de velg geslagen, meer over ET waarde. Als van de flensbreedte twee keer de bolling wordt afgetrokken, dan blijft de spoorbreedte over.

Wat is de flensmaat of padmaat van een as?

De flensmaat is de breedte van flens tot flens. De padmaat is de afstand tussen de padden, hart-op-hart van de boutgaten. Met de padden wordt de as aan de opbouw gemonteerd. U vindt de flensmaat en padmaat in het onderstaande eenvoudige schema.

Wat is een padmaat en flensmaat van torsie-as

Berekenen van maximale opbouwbreedte voor assen t/m 1500 kg en 2500 kg assen

De maximale opbouwbreedte hangt af van drie zaken:

  • de padbreedte
  • de breedte van de banden
  • de bolling van de velgen


In het schema hierboven staan deze gegevens. De breedte van de band staat op de zijkant van de band vermeld (bijvoorbeeld 165/70-13 is 165 mm) of is te meten. Tussen de wielen en de opbouw moet een ruimte vrij gehouden worden van minimaal 30 mm. Deze gegevens kunt u in onderstaande formule invullen.

maximale opbouwbreedte = padbreedte - bandbreedte - (2 x bolling) + 390 mm

Een rekenvoorbeeld

U heeft een as met een padbreedte van 1100 mm, 175SR13 banden, en velgen met een bolling van 30 mm (ET30). Dan is de maximale opbouwbreedte: 1100 - 175 - (2 x 30) + 390 mm = 1255 mm.

Tip bij monteren torsie as

De zwenkarm van de as moet naar de achterzijde van de aanhangwagen wijzen. Plaats de as 50 mm uit het midden van de opbouw en naar achteren, in verband met de kogeldruk en de balans.