Spanband rafelig? Wij leggen uit hoe je deze alsnog kunt gebruiken!

Wanneer de spanband rafelig is, kan het lastig zijn om deze door de ratel te krijgen. Als je hier niks aan doet dan kan de spanband zelfs verder rafelen waardoor je deze helemaal niet meer kunt gebruiken. Wat kun je doen om dat te voorkomen? Wij leggen uit hoe je dit kunt oplossen en je de spanband weer bruikbaar kunt maken!

Een oudere spanband gebruiken

Wie kent het niet, een spanband met ratel om de lading op de aanhanger vast te zetten. Voordat je een dergelijke spanband kunt gebruiken, moet je de band door de zogeheten spoel van de ratel steken. Wanneer je een nieuwe spanband gebruikt, werkt dit heel soepel en eenvoudig.

Maar hoe plaats je een wat oudere, misschien wel rafelige, spanband door de spoel van een ratel?
Hiervoor is een handige truc die je kunt toepassen. Namelijk het snijden van de spanband, zodat het rafelige einde eraf gehaald wordt. Nog een extra tip! In plaats van dat je de spanband recht afsnijdt, kun je er ook een punt afsnijden. Hierdoor kun je de spanband nog makkelijker door de spoel van de ratel steken. Vergeet ook vooral niet het einde dicht te schroeien of te branden. Dit gaat het opnieuw rafelen van de spanband tegen. Helaas is dit vaak wel een tijdelijke oplossing. De spanband kan altijd opnieuw beginnen te rafelen. Ons advies is om dan een nieuwe spanband te kopen.

Bekijk onze spanbanden

Hoe voorkom je dat een spanband gaat rafelen?

Voorkomen is beter dan genezen. Zo ook het voorkomen van het rafelen van een spanband.
Je kunt de levensduur van een spanband aanzienlijk verlengen wanneer je deze na gebruik goed opbergt. Ook hiervoor hebben wij een handige tip voor je.
Rol een spanband altijd op wanneer je klaar bent met het gebruik hiervan. Zorg er hierbij voor dat de haak of oog, afhankelijk van je type spanband, altijd aan de buitenzijde van de opgerolde spanband zit. Om jezelf tijd te besparen, kun je de band dubbelzijdig oprollen. Sla de spanband dubbel voordat je begint met oprollen. Tijdens het oprollen merk je dan dat het uiteinde van de spanband vlak oprolt en plat tussen het andere spanbandmateriaal geklemd zit. Hierdoor kan je spanband niet meer beschadigen door te gaan rafelen. En je spanband is meteen klaar voor een volgende gebruik!

Andere handige spanband tips

Wij krijgen enorm veel vragen over het juiste gebruik van een spanband, het oprollen hiervan of het juist vastzetten van je lading op de aanhanger. Bekijk dan zeker onze samengestelde playlist op YouTube. Hier beantwoorden wij al je vragen op het gebied van de spanband!

Spanband playlist YouYube