Mag je een te lange spanband inkorten of afknippen?

Deze vraag krijgen wij regelmatig van onze klanten; Mag je een te lange spanband inkorten en deze afknippen?
Het antwoord is zowel ja als nee.

De spanband is jouw eigendom, dus hier mag je natuurlijk mee doen wat je wilt. Soms heb je maar een klein stukje nodig om een voorwerp of lading vast te zetten met een spanband.
Maar let op! Heb je eenmaal je spanband korter geknipt, dan mis je natuurlijk de originele lengte van de band. En als je de spanband gaat inkorten, dan mag je deze niet meer gebruiken bij het zekeren van je lading en het vervoeren hiervan op de openbare weg.

Hoe het nu zit met de vraag of je een te lange spanband mag inkorten? We leggen het graag aan je uit.

Is een spanband afknippen verstandig?

De lengte van een spanband komt niet altijd goed uit met hoe je deze wilt toepassen. Het kan dus voorkomen dat de spanband veel te lang is om deze goed te gebruiken. Wanneer je bijvoorbeeld een klein maar zwaar voorwerp wilt vervoeren op de aanhanger, heb je doorgaans niet de gehele lengte van de spanband nodig om deze vast te zetten. Is het afknippen van de spanband dan verstandig?
Soms kan het afknippen handig zijn. Als je vaak hetzelfde voorwerp moet vastzetten dan kan het inkorten van de band nog weleens van pas komen. Je hebt dan altijd het juiste formaat spanband om te gebruiken.

Belangrijk om rekening mee te houden: Heb je eenmaal in een spanband gesneden om deze korter te maken? Dan mag je deze niet meer gebruiken tijdens het vervoeren op de openbare weg!

Is het wettelijk toegestaan om een spanband af te knippen?

Op de wettelijk goedgekeurde spanbanden staat vaak een DIN 12195-2 vermelding op het etiket. Indien deze vermelding er niet op staat, dan is het ook mogelijk dat NEN-EN 12195-2:2000 hierop terug te vinden is. Deze vermelding geeft aan welke wettelijke eisen gelden voor de spanband. Bijvoorbeeld de spaninrichting, eindbevestiging van de spanband en de eventuele krachtaanwijsinrichting. Een langere band zal meer rekken dan een kort stukje, simpelweg omdat er meer materiaal is wat kan rekken. Dus de lengte is wel degelijk relevant. Pas je veranderingen toe aan de spanband, door deze bijvoorbeeld af te knippen, dan is de spanband niet meer goedgekeurd volgens de wettelijke eisen. Officieel mag je dan de spanband niet meer gebruiken op de openbare weg.

Bestel online onze spanbanden

Mijn spanband is te lang. Hoe kort ik deze in zonder te knippen?

Een te lange spanband kun je eenvoudig inkorten door deze op te rollen. Het extra stuk band dat je niet gebruikt om de lading te zekeren, kun je dan op een verantwoorde manier oprollen.

In onderstaande video laten we je stap voor stap zien hoe je een te lange spanband kunt oprollen.