Is de aanhanger opknappen de moeite waard?

Is het opknappen van een geremde aanhanger de moeite waard of kan ik toch beter een nieuwe aanhangwagen aanschaffen?

Bent u in het bezit van een geremde aanhanger en vraagt u zich af of, naast het standaard onderhouden ervan, het de moeite waard is om deze helemaal op te knappen en te repareren?

Zodra het onderhoud drastische vormen begint aan te nemen en daarmee mogelijk aanzienlijke kosten met zich mee brengt, spreken we vaak van het opknappen van de aanhanger.

Waar moet men op letten? En bovenal, wat is reëel om op te knappen?
Hieronder benoemen wij een aantal onderdelen van de aanhanger die verstandig zijn om te controleren. Hierbij is het handig om de aanhanger van voren naar achter te controleren.

De as van de aanhanger controleren

Het belangrijkste is het onderstel, de as, van de aanhangwagen. Met het blote oog kan men zelf de as beoordelen of deze nog in goede staat is. De aanhanger moet recht op het onderstel staan en de as mag niet versleten zijn of teveel roestvorming vertonen.

Assortiment assen

De remmen controleren

Bij een geremde aanhanger is het zeker niet onbelangrijk om de remmen te controleren. Draaien de wielen nog naar behoren? En vooral remt de aanhanger nog zoals wenselijk is? Dit kan gecontroleerd worden door de wielen van de grond te halen en beoordelen of er nog voldoende remkracht aanwezig is. Ook de handrem is verstandig om te controleren. De vering moet naar behoren werken en de handrem moet daarnaast soepel op en neer kunnen bewegen.

Assortiment remmen en remtoebehoren

Kogelkoppeling beoordelen

De kogelkoppeling van de aanhanger is het eerste contact met de auto of ander voertuig. Deze kan men beoordelen door de aanhanger aan te koppelen op de trekhaak. De vergrendeling en ontgrendeling moet hiervan nog juist functioneren. Ook de stofhoes van de koppeling mag niet vergeten worden. De stofhoes mag niet gescheurd zijn en moet de koppeling nog voldoende bescherming bieden.
Daarnaast is het controleren van de breekkabel ook geen overbodige luxe. De kabel moet nog intact zijn om goed te kunnen functioneren.

Assortiment koppeling

Neuswiel controleren

Een neuswiel van de aanhanger wordt vaak zwaar belast. Wanneer de aanhanger is beladen en gekoppeld moet worden aan de auto, komen er veel krachten vrij op een neuswiel. Let hierbij of het wiel nog goed functioneert en geen slijtage vertoont. Ook het opdraaien van het neuswiel moet soepel en vlot verlopen.

De banden en wielen van de aanhanger

Met het blote oog kunnen de banden en wielen van de aanhanger beoordeelt worden of deze nog in goede staat zijn. Er mogen bijvoorbeeld geen haarscheuren zichtbaar zijn, er moet voldoende profiel op de banden zitten en de banden moeten voldoende lucht bevatten. Vergeet ook niet om de spatborden te controleren. Hier mogen ook geen scheuren in zitten.

Bekijk banden en wielen

Verlichting en reflectoren checken

Alle aanwezige reflectoren op de aanhanger mogen niet beschadigd zijn. Ook alle verlichting moet naar behoren functioneren. Is een lamp bijvoorbeeld defect? Dan kunt u ervoor kiezen om deze te vervangen met de standaard of traditionele lampen of te vervangen door ledverlichting.

Aansluitschema nodig voor de verlichting?

Hang en sluitwerk controleren

Een van de laatste punten waarop we een aanhanger controleren is het hang en sluitwerk, maar ook de scharnieren. Deze moeten nog goed kunnen functioneren. Hiermee kunt u onder andere voorkomen dat u onderweg lading verliest. Zijn de spanhaken en ogen nog in topconditie of ontbreken er een aantal? Deze items zijn essentieel wanneer u met een spanband de lading vast zet, dus controleer deze goed!

Onderdelen hang- en sluitwerk

De hamvraag

Wanneer u alle bovengenoemde onderdelen van de aanhanger hebt gecontroleerd, weet u ook wat er eventueel gerepareerd of vervangen moet worden. In onze webshop verkopen wij alle onderdelen voor de aanhanger vanuit voorraad. Hiermee kunt u voor uzelf een berekening maken of het nog de moeite waard is om de aanhanger op te knappen of dat u beter een nieuwe kunt aanschaffen.

Zijn de reparatiekosten circa € 400,- tot € 500,-? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om de aanhanger weer in topconditie te brengen en te repareren.

Uiteraard is het beschikbare budget ook afhankelijk of het zinvol is om de aanhangwagen te herstellen. Tijd en ruimte om de aanhangwagen te repareren is ook niet geheel onbelangrijk om mee te nemen in deze afweging.

Vragen over reparatie van uw aanhangwagen?

Heeft u een specifieke vraag over de reparatie van uw aanhangwagen of een onderdeel wat u wilt vervangen? Neemt u dan contact met ons op!