Goede aanhanger banden en aanhanger wielen zijn van groot belang. TrailerPlus heeft een ruime keuze in aanhangerbanden, aanhangerbanden accessoires en een uitstekende klantenservice. Deze aanhangwagen banden zijn ook te gebruiken voor uw caravan, vouwwagen of bagagewagen. Gaat u aanhanger banden kopen, kijk dan goed naar de maat van de band en of u een compleet wiel nodig heeft of alleen een velg, binnenband of buitenband. Koop vandaag nog uw nieuwe aanhanger banden en aanhanger wielen bij TrailerPlus.
Voor het nieuwe aanhanger banden kopen, kijkt u eerst op uw huidige band hoeveel inch dit is. De maat vindt u aan de zijkant van de band. Als de volgende omschrijving [175/ 70 R 14 82T] op uw band staat, dan is uw band 14 inch. De maat van de band staat dus op de vierde plaats in de omschrijving. Bij iedere band is deze maat anders.
TrailerPlus heeft diverse maten trailer banden. Hieronder een selectie:
De banden kunnen ook uiteraard als reservewiel gebruikt worden.
Soorten aanhanger banden en aanhanger wielen
Heeft u alleen een defecte binnenband of buitenband? Dan kunt u bij TrailerPlus ook een losse binnenband of buitenband voor uw aanhangwagen bestellen van merken, zoals Kings Tire en GT-Radial. We hebben ook langzaam verkeer banden of aanhanger kleine wielen in ons assortiment. Deze banden worden o.a. voor kruiwagen, mover, centreerset en skelter gebruikt. De banden voor langzaam verkeer zijn in diverse maten verkrijgbaar. Verder leveren we ook hogedruk banden aanhanger.
Accessoires banden en wielen
Met de accessoires maakt u uw trailer banden helemaal af. Een losse velg of nieuwe wielbouten of wielmoeren en uw aanhanger wielen zien er weer als nieuw uit. Daarnaast hebben wij bijbehorende toebehoren voor uw aanhanger, zoals een wielkeg of oprijblokken.
× Filteren
Reservewiel aanhanger of trailer vastzetten
Wielen van een aanhangwagen of boottrailer zijn onderhevig aan slijtage. De belasting van de lading maar ook het rijden zorgt er voor dat een band of velg snel stuk kan gaan. Een reservewiel voor een aanhanger, hoe neem je die mee? Hoe zet je met een steun het reservewiel vast aan de aanhanger of trailer? In deze video krijg je antwoorden op deze en andere vragen.
Huidige wielen vervangen
Wanneer u een aanhanger of trailer hebt die u al enkele jaren heeft of juist veelvuldig gebruikt, dan zijn de wielen of banden vaak het eerste onderdeel wat aan vervanging toe is. Doorgaans wordt er geen reservewiel bij geleverd. De vraag naar een reservewiel voor de aanhanger of trailer neemt hierdoor dan bij ons ook toe. Bent u op zoek naar een reservewiel voor de aanhanger of trailer? Wij hebben zowel wielen, banden, velgen en complete sets in ons assortiment die wij vanuit voorraad kunnen leveren:
Bij de producten in onze webshop staat vermeld of wij deze op voorraad hebben. Indien dit het geval is dan kunnen wij bijvoorbeeld het reservewiel voor uw aanhanger of trailer snel leveren. Besteld u op werkdagen voor 13.00 uur dan maken wij dezelfde dag nog uw bestelling gereed! En bestellingen vanaf € 75,- worden geheel gratis verzonden. Heeft u vragen over onze producten of over uw bestelling? Bekijk onze contactpagina voor onze gegevens.
De juiste bandenspanning
Niet alleen de bandenspanning van de auto maar zeker ook bij aanhangwagens, boottrailers en paardentrailers is het van groot belang dat deze juist is! Een correcte bandenspanning kan flink schelen in het brandstofverbruik, zorgt er voor dat de aanhanger soepeler voortbeweegt én de kans op een klapband is aanzienlijk minder. Maar wat is de juiste bandenspanning voor de band?
Wat is de juiste bandenspanning?
Controleer regelmatig de bandenslijtage én de bandenspanning. Vaak staat de bandenspanning op de band zelf vermeld maar een handige leidraad kan ook onderstaand overzicht zijn:
Bandenmaat
Max. spanning (bar)
3.50 x 8
2.5
4.00 x 8
5.0
16.5 x 8
4.8
5.00 x 8
4.0
18.5 x8.50-8
3.4
4.00 x 10 4pr
3.0
4.00 x 10 6pr
3.5
4.50 x 10
4.25
5.00 x 10
3.5-4.0
145 x 10
3.5
18 x 8-10
6
20.5 x 8-10
6
195/50B10
6
195/55B10
6
145 R12
2,2
155 R13
2,4
165/70 R13
2,5
175 R13 C6
4,5
175/70 R13
2,5
185/70 R13
2,5
195/50 R13 C
6,3
175/65 R14
2,5
195/70 R14
2,5
165 R13 C8
4,5
175 R14 C8
4,5
185 R14 C8
4,5
155/70 R12 C
6,2
195/65 R15
2,9
De risico’s van een te lage bandenspanning
Aanhangerbanden krijgen vaak meer te verduren dan autobanden. Er wordt immers nogal wat aan kilo’s geladen op een aanhangwagen, trailer of caravan. De risico’s van een te lage spanning;
De banden kunnen warmlopen waardoor hitte ontstaat en een klapband het gevolg kan zijn
De wegligging is niet optimaal waardoor de aanhangeronderdelen sneller kunnen slijten of los trillen met gevaar voor andere weggebruikers
Door te zachte banden is er meer weerstand tijdens het rijden waardoor niet alleen de banden sneller slijten maar ook het brandstofverbruik toeneemt
Regelmatig banden controleren en vervangen
De banden op auto’s en bedrijfswagens worden tijdens de wettelijk verplichte APK gecontroleerd en indien nodig vervangen. Echter, een APK voor trailers en aanhangwagens is nog niet verplicht maar ook deze banden moeten regelmatig gecontroleerd en zelfs vervangen worden. De banden op een aanhangwagen zou u eigenlijk elke zes jaar moeten vervangen. Ze slijten niet zo zeer door het rijden maar worden wel ouder en het rubber droogt met de jaren uit.
Wat is de juiste bandenspanning voor de banden van de caravan? Bekijk ook zeker even de video van Bovag. Hierin leggen ze uit waar een Bovag gecertificeerde garage of caravandealer naar kijkt tijdens een onderhoudsbeurt van de caravan.
Neem een reservewiel mee
Een defecte band of pech onderweg is niet volledig te voorkomen maar kan wel enorm lastig zijn. Zorg daarom ook dat u een reservewiel mee heeft en vergeet daarbij de sleutel om deze te kunnen verwisselen niet! De meest voorkomende dopmaat bij wielbouten op een aanhanger of caaravan is dopmaat 19.
Bandenslijtage aanhanger
Een aanhangwagen of trailer met ondeugdelijke banden zorgt niet alleen voor een hoger brandstofverbruik maar kan ook voor vervelende en zelfs gevaarlijke situaties, zoals ongevallen, zorgen. Wanneer er een ongeval heeft plaatsgevonden en er wordt geconstateerd dat de banden niet in goede conditie waren, dan bestaat er een mogelijkheid dat de politie je aansprakelijk stelt. Ook de verzekering zal een onderzoek starten om te bepalen of men niet nalatig is geweest en niet tijdig de banden vervangen heeft. Bandenslijtage wordt nog weleens onderschat. Het regelmatig controleren van de banden en/of velgen is daarom zeer belangrijk! Wij leggen graag uit waar op gelet moet worden.
De bandenspanning controleren
Het controleren van een juiste bandenspanning kan eenvoudig zelf uitgevoerd worden. Doorgaans staat de ideale bandenspanning op de band aangeduid. Met een bandenpomp of bandenklok kan de huidige spanning eenvoudig uitgelezen worden. Wie niet in het bezit is van een dergelijke pomp kan eventueel gebruiken maken van een bandenpomp bij een tankstation.
Is de bandenspanning van de huidige band slecht leesbaar? Bekijk het overzicht met de meest voorkomende maten en de daarbij behorende bandenspanning (bar).
Gevolgen te lage bandenspanning
Wanneer de bandenspanning te laag is, is de aanhangwagen of boottrailer lastiger te besturen en kan deze gaan slingeren. Daarnaast zullen de banden sneller gaan slijten en is er een grote kans op een klapband.
Bij welke profieldiepte is een band versleten?
Om te kunnen bepalen of een band versleten is, kan er onder andere gekeken worden naar de profieldiepte. Wettelijk is een profieldiepte van minimaal 1,6mm verplicht maar het meest ideale is een profieldiepte van minimaal 2mm. Is de profieldiepte lager dan is de band versleten en aan vervanging toe. De profieldiepte van een band kan gemeten worden met een speciale bandenprofieldieptemeter maar eventueel met een schuifmaat is dit ook mogelijk. Meet op circa 4 verschillende plekken in de lengtegroeven op de band om goed na te gaan of overal dezelfde profieldiepte aanwezig is.
Herkennen van droogtescheuren
Een band is doorgaans gemaakt van rubber, een natuurlijk materiaal dat kan uitdrogen na verloop van tijd. Uitdrogingsscheuren of droogtescheuren zijn vaak te zien op de wang van de band, oftewel de zijkant. Indien een band deze scheuren vertoont of zelfs het canvas is al zichtbaar dan is het raadzaam om de band te vervangen. Zelfs als er nog voldoende profieldiepte aanwezig is!
Wat vertelt een DOT code op een band?
Op een band staat vaak een zogeheten DOT code vermeld. Een DOT code, Department of Transportation, duidt onder andere aan wanneer een band geproduceerd is. Deze code bestaat uit vier cijfers waarbij de eerste twee cijfers een weeknummer aangeven en de laatste twee cijfers een jaartal. Bijvoorbeeld 3119 geeft aan dat een band in week 31 van 2019 is geproduceerd. BOVAG en ANWB adviseren om banden van 6 jaar of ouder te vervangen. Dit is geen wettelijk vastgesteld criterium maar meer een richtlijn om veilig en verantwoord op weg te gaan met goede banden onder een aanhangwagen.
Wetgeving en de staat van de banden
Ook de Nederlandse wetgeving heeft een aantal artikelen opgenomen t.a.v. aanhangwagens en waar deze aan moeten voldoen. Hieronder enkele eisen vanuit Artikel 5.13.27.
Artikel 5.13.27
Aanhangwagens moeten zijn voorzien van banden waarvan het loopvlak niet bestaat uit metaal of ander materiaal dat voor wat betreft de hardheid en vervormbaarheid dezelfde eigenschappen heeft.
De banden van aanhangwagens mogen geen beschadigingen vertonen waarbij het karkas zichtbaar is.
De banden mogen geen uitstulpingen vertonen.
De banden mogen niet zijn nageprofileerd of opgesneden.
Controleer elke keer dat de aanhangwagen of trailer gebruikt gaat worden vooraf de staat van de banden. Dit kan visueel door te kijken of de banden geen zichtbare slijtage vertoont. Wanneer er zware lading vervoert gaat worden of de caravan wordt gebruikt om op vakantie te gaan, dan adviseren wij om ook de bandenspanning en de profieldiepte te controleren.
Een minimale bandencontrole van twee keer per jaar raden wij zeker aan!
Meer weten over wielen en banden? Download dan nu ons gratis E-book