Aansluitschema verlichting - Trailerplus.nl dé webshop voor Aanhanger & Boottrailer onderdelen 
Inloggen
Klantnummer
Wachtwoord

Informatie
Home
Contact
Virtuele tour
Tips en informatie
Verzending België
Veel gestelde vragen
Verlanglijst
Klantenservice
Uitleg webwinkel
Mobiel
Alko ETI nummer
Reseller
Sponsoring Blubbering

Categoriën
Aanhangeronderdelen
Boottraileronderdelen
Autotoebehoren
Langzaamverkeer
Nieuwe producten

Artikel Reviews
Achterlicht met achteruitrijlamp Radex 5500 CONNECTOR - Rechts

 6-8-2012 Dit achterlicht heb ik gebruikt in een nieuwe lichtbalk voor mijn fietsen drager. Het achtelicht was eenvoudig te monteren en door de stekkerverbinding snel aangesloten (hiervoor wel specifieke kabels...
Lees meerHet aansluiten, repareren, onderhouden of aanleggen van verlichting op uw aanhangwagen kan soms erg lastig zijn. Aansluitschema`s kunnen u hierbij op weg helpen.
Stekker kapot of losgetrokken? Onderaan deze pagina vind u de verschillende aansluitschema’s voor de verschillende modellen stekkers. Zo wordt zelf uw aanhangwagenverlchting repareren een stuk eenvoudiger!

Verschillende stekkers op de aanhangwagen, boottrailer of caravan

Bij de aanhangwagen komen meerdere soorten stekkers voor voor de verlichting. Waarom is dat? Voor 1996 zaten op vrijwel alle aanhangers 7 polige stekkers. Vanaf 1996 werd het verplicht om op nieuwe aanhangwagens een mistachterlicht te monteren. Hierdoor kon bij caravans de constante stroom niet meer aangesloten worden aangezien die aansluitpool voor het mistachterlicht nodig was. Om toch onderweg de koelkast en dergelijke te kunnen gebruiken, werden er nieuwe stekkers ontwikkeld. In Europa werden 13 polige stekkers ontwikkeld. Hier bestaan 3 modellen van, de Jaeger 13polige stekker, de Multicon en de multicon WEST 13polige stekker. De eerste jaren zaten deze stekkers eigenlijk alleen op caravans en kwam je ze op gewone aanhangwagens niet tegen.De gewone Multicon en de multicon WEST lijken veel op elkaar, maar zijn niet door elkaar te gebruiken. Ze hebben verschilende contacten in de stekker zelf.

Professionele aanhangwagens met 13polige stekker

Omdat in 2010 ook een achteruitrijlamp verplicht werd op nieuwe professionele aanhangwagen, zit op aanhangwagens met eigen kenteken van na die datum ook een 13 polige stekker. Dat is veelal Jaeger (bajonet). Gek genoeg worden er nog wel nieuwe trekhaken gemonteerd met de oude 7 polige aansluiting. Er bestaat een eenvoudige verloopstekker om een aanhangwagen met 13 polige stekker aan te sluiten op een auto die nog voorzien is van een 7polige aansluiting.Er is ook een verloopstekker om aanhangwagens met 7polige stekker aan te sluiten op auto’s met 13polige aansluiting.

Aansluitschema 13 polig stekker stekkerdoos - Groot
Aansluitschema 13 polig stekker stekkerdoos - Groot
Storing in de aanhangwagenverlichting

Voorkomen van storingen en defecte verlichting.

Zorg altijd voor een paar reservelampjes, niet alleen voorkomt u daarmee een bekeuring, maar het is vooral van belang voor de veligheid. Spuit 1 a 2 per jaar de stekker en stekkerdoos in met een zuurvrije vaselinespray of siliconenspray, hiermee voorkomt u dat de contacten oxideren (groen uitslaan), wat een veel voorkomende storing is. Als de contacten al niet meer glimmen en er oxidatie op zit, maak deze dan eerst schoon met een contactreiniger. Door de aanhangwagenstekker een paar keer in en uit de stekkerdoos te doen wordt de beschermende spray goed verdeeld.Zorg ervoor dat de stekker van de aanhangwagen netjes in zijn houder zit en niet in vuil en water op de grond ligt. Zorg ervoor dat de stekkerdoos op de auto gesloten is met het dekseltje om geen opspattend regenwater erin te krijgen.Los problemen in de bedrading liever niet op met kroonsteentjes, deze geven vaak later weer storingen. Gebruik speciale hulsjes (krimpkous) en een kabeltang om bedrading te repareren of aan te sluiten

De verlichting van de aanhanwagen werkt niet meer of slechts gedeeltelijk.

Controleer eerst of het slechts om 1 lamp gaat of dat er meerdere lampen niet werken. Als er 1 lampje niet brandt, begint u te zoeken bij de lamp, als er meerdere lampen niet werken begint u te zoeken bij de stekker.In uw gereedschapskoffer moet u dan wel een 12v spanningzoeker met krokodillenbekje of een multimeter hebben. Als u dat niet heeft is het oplossen van de storing wat lastiger.

Er brand 1 lamp niet van de aanhangwagen!

Stap 1 begin dan met het vervangen van de lamp. Is de draad van de oude lamp nog intact? Gaat het lampje bij het verwijderen branden, maak dan de contacten schoon. Geen reservelamp? Neem desnoods een van de andere lampjes.
Stap 2 controleert u of er spanning staat op de betreffende pool op de stekkerdoos van de auto. Maak eventueel het contact schoon en controleer nogmaals.
Stap 3 controleer of de aansluitdraad in de stekker goed aangesloten is en maak de stekkercontacten goed schoon. Buig eventueel de 4 delen van het contact iets naar buiten. VOORZICHTIG
Stap 4 controleert u of er spanning staat op de aansluiting van de lamp en controleer of de massa (min of -) niet onderbroken is. Repareer eventueel de aansluitkabel.

Mocht het probleem nog niet opgelost zijn kunt u het best contact opnemen met uw aanhangwagendealer of garagebedrijf.

Er branden meerdere lampen niet op de aanhanwagen!

Stap 1 controleert of er spanning staat op de betreffende pool op de stekkerdoos van de auto. Maak eventueel het contact schoon en controleer nogmaals.
Stap 2 controleer of de aansluitdraad in de stekker goed aangesloten zit en maak de stekkercontacten goed schoon. Buig eventueel de 4 delen van het contact iets naar buiten. VOORZICHTIG
Stap 3 controleer de kabels die van de dissel van de aanhanwagen naar achteren lopen op beschadigingen of breuk.Let vooral op eventuele oude reparaties met kroonsteentjes e.d. Kijk ook of de mantel (buitenkant) van de kabel niet is geknikt of geklemd heeft gezeten.
Repareer eventueel de aansluitkabel.

Mocht het probleem nog niet opgelost zijn kunt u het best contact opnemen met uw aanhangwagendealer of garagebedrijf

Het aansluiten van de verlichting van uw aanhangwagen of boottrailer kan soms lastig zijn. Middels onderstaande aansluitschema`s hopen we u een eindje op weg te helpen. De schema`s tonen een aansluitschema 7-polig en 13-polig. Bij het 13-polige aansluitschema kan men ervan uit gaan dat de eerste 7 kleuren en code`s hetzelfde zijn als een 7 polige aansluiting. Men kan de aansluitschema`s gebruiken bij zowel een 7 polige stekker of stekkerdoos, maar ook bij een 13 polige stekker of stekkerdoos (Jaeger of MulticonWeSt)

Aansluitschema aanhangerverlichting, stekkerdoos en stekker polig/ 13 polig

Aanhangwagen aansluitschemas

Stekker/ stekkerdoos 7-polig universeel 12 volt

In het verleden hadden alle aanhangwagens voor de verlichting vrijwel dezelfde stekker, de klassieke 7polige stekker. Deze werd volgens een vast schema aangesloten en kende de volgende 7 aansluitingen

Pool 1(L) Richtingaanwijzer links
Pool 2(54G) Mistachterlicht
Pool 3(31) Massa
Pool 4(R) Richtingaanwijzer rechts
Pool 5(58R) Achterlicht rechts+voorlicht+kentekenplaatverlichting
Pool 6(54) Remlichten links en rechts
Pool 7(58L) Achterlicht links en voorlicht

soms zitten beide achterlichten op 1 draad. Dan sluit u die aan op pool 7.

In het schema van de 7-polige stekker missen twee belangrijke functies, namelijk de continustroomdraad( voor binnenverlichting e.d.) en achteruitrijlicht.
Kleurenschema polig stekker stekkerdoos - Klein Aansluitschema 7 polig stekker stekkerdoos - Groot


Stekker 13-polig Jaeger

Dat is de reden waarom er een aantal jaren geleden 13polige stekkers ontwikkeld zijn. De bekendste zijn de Jaeger en de Multicon west

Het schema voor de 13 polige Jaeger stekker is als volgt.

Pool 1(L) Richtingaanwijzer links
Pool 2 Mistachterlicht
Pool 3(31) Massa
Pool 4(R) Richtingaanwijzer rechts
Pool 5(58R) Achterlicht rechts+voorlicht+kentekenplaatverlichting
Pool 6(54) Remlichten links en rechts
Pool 7(58L) Achterlicht links en voorlicht
Pool8 Achteruitrijlamp
Pool 9(54G) Constante stroomdraad
Pool 10 Constante stroomdraad geschakeld met contactslot
Pool 11 Massa voor pool 10
Pool 12 Massa voor herkenning aanhangwagen
Pool 13 Massa voor Pool 9
schema 13 polige aansluitingen - Groot

Stekker 13-polig Multicon

Het schema voor de 13 polige Multicon( west) stekker is als volgt.

Pool 1(L) Richtingaanwijzer links
Pool 2(54G) Mistachterlicht
Pool 3(31) Massa
Pool 4(R) Richtingaanwijzer rechts
Pool 5(58R) Achterlicht rechts+voorlicht+kentekenplaatverlichting
Pool 6(54) Remlichten links en rechts
Pool 7(58L) Achterlicht links en voorlicht
Pool8 Achteruitrijlamp
Pool 9 Constante stroomdraad
Pool 10 Constante stroomdraad geschakeld met contactslot
Pool 11 Massa voor pool 10
Pool 12 Massa voor herkenning aanhangwagen
Pool 13 Massa voor Pool 9
Stekker 13 polig Multicon
Stekker 13 polig Multicon WeSt

aansluitschema verlichting ©trailerplus - Groot (Afbeelding)

aansluitschema verlichting ©trailerplus - Orgineel (Afbeelding)

Aansluitmateriaal
Aansluitmateriaal
Achterlicht rekjes
Achterlicht rekjes
Achterlichten
Achterlichten
Achterlichten LED
Achterlichten LED
Binnenlampjes
Binnenlampjes
Kabel
Kabel
LED
LED
Losse glazen
Losse glazen
Markeringslichten
Markeringslichten
Reflectoren
Reflectoren
Stekkers en stekkerdozen
Stekkers en stekkerdozen
Toebehoren
Toebehoren
Werk- en mistlampen

Reageren

Naam
Neem de code over

Geschreven door: joop spies - Datum: 10-2-2014 15:12:35

goeidag, de kabel die van mijn aanhanger komt is genummerd van 1 t/m6 plus een geel/groene massa draad, dus geen kleuren! enig idee welke kleuren bij de nummering horen? Dank, joop Spies


Geschreven door: a spanjers - Datum: 3-10-2013 12:24:40

ik zoek een schema aansluiting stekkerdoos onder aanhanger 8 polige


Geschreven door: Tontoos - Datum: 18-9-2013 13:49:51

Hallo mensen iets wat mij is overkomen, omdat ik alleen bij mijzelf de stekker en doos vervang. het lukte mij niet om de boel goed voor elkaar te krijgen maar na wat proberen en kijken op jullie site kreeg ik in de gaten dat ik de draden in spiegelbeeld moest verbinden dus de goede kleur op de goede nummers, ik wilde even te snel denk ik. Deze fout overkomt mij dus nooit weer.


Geschreven door: jeroen - Datum: 8-9-2013 22:06:50

Kan er me iemand sturen hoe ik bij een renault grand scenic III van 2012 een trekhaak zelf kan monteren ? Maar dan meerbapaald de 7 polige stekker ?welke draden ik moet doorknippen ( en mag ik ze met een wago klem doorverbinden, daar ik geen wagenspecifieke set nam ? je mag het antwoord doorsturen naar jeroen.van.assche@telenet.be


Geschreven door: H jansen - Datum: 19-8-2013 22:15:57

goedendag, Ik heb een 7 polig op de auto zitten, maar een 13 polig op de trailer, er zijn adapters van 13 naar 7 polig, maar werkt mijn achteruitrij-verlichting dan ook? MVG H Jansen


Geschreven door: A.Terpstra - Datum: 23-2-2013 10:25:22

goede morgen. Ik ben een 7 polige trailerdoos van een ford fusion aan het vervangen, maar ik houd een blauw/paarse draad over. Weet u waar deze geplaatst moet worden. Verder zitten alle draden volgens schema aangesloten/ m.v.g. André


Geschreven door: Patrick - Datum: 22-2-2013 10:33:30

Geachte hr Jonkers, Parkeersensoren is meer iets voor het autobedrijf/ garage. Met vriendelijke groet, Patrick Strijker TrailerPlus.nl


Geschreven door: Ad J. Jonkers - Datum: 21-2-2013 22:09:47

Goede morgen dame en/of heer, Hoe kunnen de parkeersensoren uitgeschakeld worden, als de aanhanger/of fietsendrager op de trekhaak gekoppeld is?


Nieuwsbrief
Reeds 1149 lezers
gingen uw voor

Klantbeoordeling

Waarom TrailerPlus
Snelle levering
Groot assortiment
Zeer goed verpakt
Eerlijke prijzen
Gratis nasturen

Volg TrailerPlus
  Gratis aanmelden op de Nieuwsbrief, meer dan 762 gingen u voor!

Iets voor u?
Glijlager, kunststof glijbus/ pasbus per 2 stuks 30-20
Glijlager, kunststof glijbus/ pasbus per 2 stuks 30-20
€ 2,59

Flensmoer Alko 1637/02051 SW32 581200
Flensmoer Alko 1637/02051 SW32 581200
€ 6,99


TrailerPlus.nl is een webwinkel van handelsonderneming P.J. Strijker KvK 04075351 BTW nl104627906b01
Heeft u vragen?
Bel 0528 760 120
of stuur een e-mail naar onze klantenservice
Volg ons
Meld je aan voor de nieuwsbrief